What the hack is ransomware?!
De afgelopen jaren hebben ransomware-aanvallen catastrofale schade toegebracht aan Nederlandse organisaties. Scholen, ziekenhuizen en bedrijven ondervonden operationele verstoringen en hebben aanzienlijke hoeveelheden moeten besteden aan het beperken en herstellen van deze aanvallen. Uit een recent rapport uit 2022 is gebleken dat het aantal ransomware-gerelateerde datalekken met 82 procent is gestegen, waarbij de gemiddelde kosten voor getroffen bedrijven 1,72 miljoen euro bedroegen. Ransomware is en blijft de komende jaren een voortdurende bedreiging voor bedrijven van elke omvang.
Wat is ransomware?
Ransomware is een kwaadaardige software die is ontworpen om geld af te persen van gebruikers door de toegang tot hun computersystemen of belangrijke bestanden te blokkeren. Zodra het systeem of de bestanden van de gebruiker versleuteld zijn, eisen de aanvallers losgeld in ruil voor de decryptie sleutel, meestal betreft het een vorm van anonieme digitale valuta zoals Bitcoin, zodat het moeilijk is om de transactie te traceren. Deze vorm van cyberaanval is meestal verwoestend, omdat vitale gegevens en systemen onbruikbaar worden gemaakt totdat het losgeld is betaald.
Ransomware kan op verschillende manieren binnendringen, onder meer via kwaadaardige phishing-e-mails, gecompromitteerde websites of besmette softwaredownloads. Zodra de ransomware geïnfecteerd is, zal deze waarschijnlijk een bericht weergeven waarin betaling wordt geëist in ruil voor toegang tot de versleutelde gegevens op het systeem. Als het losgeld niet wordt betaald, worden de gegevens van het slachtoffer gewist of zelfs openbaar gemaakt.
Feiten
Om een goed beeld te krijgen van de wereld van ransomware, staan hier enkele interessante feiten opgesomd die de ernst van dit voortdurende beveiligingsprobleem benadrukken.
- Uit gegevens bleek dat 73% van de pogingen tot ransomware-aanvallen erin slaagde de beoogde gegevens te versleutelen.
- Meer dan de helft van alle cyberaanvallen is gericht op kleine bedrijven met minder dan 100 werknemers. Bovendien wordt 75% van deze aanvallen uitgevoerd op bedrijven die minder dan 50 miljoen euro aan jaarlijkse inkomsten genereren.
- Microsoft meldt dat ransomware-infecties ongelooflijk snel verlopen, waarbij bijna 97% binnen 4 uur plaatsvindt en de snelste slechts 45 minuten nodig hebben om hun doelwit met succes te infiltreren.
- Wanneer zich een ransomware-aanval voordoet, zijn de daarmee gepaard gaande kosten voor downtime 2300% hoger dan het losgeld dat doorgaans wordt gevraagd. Dit is een aanzienlijke financiële last voor elk bedrijf.
- Het aantal ransomware-aanvallen op organisaties is alarmerend: elke 11 seconden vindt er een aanval plaats.
Ransomware-as-a-service
Ransomware-as-a-Service (RaaS) is een type cybercriminaliteitsservice waarbij een criminele groep of individu een kant-en-klaar ransomwarepakket aan andere criminelen aanbiedt, die het vervolgens kunnen gebruiken om hun eigen ransomware-aanvallen uit te voeren. Het is populair geworden onder bedreigers, zelfs degenen met beperkte technische kennis, vanwege het gebruiksgemak. Helaas heeft de ruime beschikbaarheid van RaaS geleid tot een snelle toename van ransomware-aanvallen.
In wezen fungeren RaaS-providers als tussenpersonen tussen de makers van de ransomware en de criminelen die deze implementeren. RaaS-platforms bieden doorgaans een scala aan functies, waaronder aanpasbare ransomwarecode, betalingsverwerking en andere ondersteunende diensten, waardoor zelfs niet-technische criminelen gemakkelijk ransomware-aanvallen kunnen lanceren.
Het RaaS-model wordt steeds populairder onder cybercriminelen omdat het hen in staat stelt hun aanvallen snel en gemakkelijk te monetariseren zonder hun eigen malware of infrastructuur te hoeven ontwikkelen. RaaS heeft het ook gemakkelijker gemaakt om ransomware-aanvallen te richten op kleinere organisaties en individuen die mogelijk niet de middelen hebben om zichzelf tegen dergelijke aanvallen te verdedigen.
Het toenemende aantal ransomware-aanvallen en de opkomst van Ransomware-as-a-Service zijn een verontrustende ontwikkeling voor bedrijven en organisaties van alle groottes en in alle sectoren. Het is essentieel dat bedrijven en organisaties zich bewust zijn van de risico’s van ransomware en zich goed beschermen tegen deze dreiging.
Meer weten over ransomware en welke maatregelen je kunt nemen om jou en je bedrijf te beschermen? Neem dan contact op met één van onze specialisten!
Download ons e-book
‘6 tips tegen ransomware’
In dit e-book ontdekt je o.a. :
Wat ransomware is en wie er achter zit
Hoe hackers jouw gegevens stelen en wat ze ermee doen
De groeiende dreiging van ransomware-as-a service
Hoe je jouw bedrijf optimaal kunt beschermen
Download ons e-book en zet de eerste stap naar meer gemoedsrust.