Wat is ransomware

Ik ben slachtoffer geworden van ransomware! Wat nu?

Stel je voor: je maakt je klaar voor je werk en zet je computer aan, om er vervolgens achter te komen dat je geen toegang hebt tot de alle data die erop is opgeslagen. Je bent het slachtoffer geworden van een ransomware-aanval, waardoor je bestanden vergrendeld en ontoegankelijk zijn. Ransomware-aanvallen kunnen verwoestend zijn voor zowel particulieren als bedrijven. Slachtoffers voelen zich hulpeloos en alleen, zonder enige mogelijkheid om hun gegevens of bestanden te herstellen. In deze blog bespreken we 6 stappen die je kunt nemen na een ransomware-aanval om jezelf en je bedrijf te beschermen.

 

1. Blijf kalm

Bij cyberdreigingen is het belangrijk om kalm en beheerst te blijven. Je kunt boos of bang zijn wanneer iemand je probeert af te persen voor geld of privégegevens, maar het is essentieel dat je een weloverwogen aanpak hanteert. De hackers kunnen je dwingen waardevolle gegevens te verliezen, je identiteit in gevaar brengen of op een andere manier je veiligheid in gevaar brengen. In paniek raken en overhaaste beslissingen nemen kan echter op lange termijn ernstigere gevolgen hebben voor jezelf en je bedrijf.
 

2. Meld het bij de politie

Malware is illegaal en het is belangrijk dat je de tijd neemt om gevallen van ransomware te melden. Door dit te doen, help je niet alleen anderen te beschermen tegen een soortgelijke inbreuk, maar bescherm je ook jezelf tegen toekomstige aanvallen.
 

3. Verbreek inkomende en uitgaande verbindingen

Als je denkt dat je computer is gehackt en je niet in staat bent om het probleem meteen op te lossen, is de beste optie om je internetverbinding af te sluiten. Dit kun je doen door de verbinding met Wi-Fi te verbreken, ethernetkabels los te koppelen en het apparaat volledig uit te schakelen. Wanneer je het apparaat opnieuw opstart, zorg er dan voor dat je de veilige modus gebruikt, zodat malware geen toegang krijgt tot verdere schade.
 

4. Koppel externe opslagapparaten los

Als je je bestanden veilig wilt houden, is het een goed idee om een back-up te maken in de cloud of op een extern opslagapparaat. Het nadeel is echter dat sommige kwaadaardige software ook externe schijven kan aantasten, dus zorg ervoor dat je schijven die op je machine zijn aangesloten loskoppelt als je vermoedt dat er malware aanwezig is.
 

5. Identificeer de ransomware-stam

Wanneer je wordt geconfronteerd met een ransomware-aanval, is het belangrijk eerst de specifieke stam te identificeren. Dit kan je helpen de encryptiesleutel te bepalen die nodig is om je apparaat te ontgrendelen en decryptiecodes te vinden op websites waarmee je het probleem kunt oplossen zonder losgeld te hoeven betalen. Het is ook nuttige informatie bij het melden van de inbreuk aan de autoriteiten.
 

6. Reset al je wachtwoorden

Als een hacker toegang heeft gekregen tot je computer, is het belangrijk om je besturingssysteem te resetten en alle wachtwoorden die je in je webbrowser of sleutelhanger hebt opgeslagen te wijzigen. Zorg ervoor dat je unieke wachtwoorden maakt van wat je had voordat de inbreuk plaatsvond, want hackers kunnen wachtwoorden die op elkaar lijken snel kraken.

 

Ransomware voorkomen

Ransomware-aanvallen zijn te voorkomen als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Let op welke websites u bezoekt en wees zeer voorzichtig met e-mails die in je inbox terechtkomen. Als een link er verdacht uitziet, klik er dan niet op, zelfs niet als de e-mail van een betrouwbare bron lijkt te komen. Phishing mails komen vaak voor bij ransomware-aanvallers, dus controleer alle links voordat je erop klikt. Wij als Immutec staan bekend al Dataprotectie Specialist. Wij bieden verschillende oplossingen om jou en jouw bedrijf te beschermen. Voorkom vandaag nog dat jouw data losgeld wordt. Voor meer informatie kun je contact op nemen met één van onze specialisten of download gerust het e-book op onze site voor een uitgebreide guide.

Share This