Mediabedrijven vaker doelwit van hackers!
Het afgelopen jaar zijn mediabedrijven steeds vaker het doelwit geweest van cybercriminelen. De grote hoeveelheid gevoelige informatie die in hun netwerken is opgeslagen, maakt deze organisaties tot een gewild doelwit voor hackers. Zo werd The Guardian op dinsdag 20 december 2022 slachtoffer van een ransomware-aanval. Hackers wisten hun systeem binnen te dringen en hun volledig systeem plat te leggen. Het gevolg… redacties, kantoren en kantines werden gesloten en werknemers kregen te horen dat ze van thuis uit moesten werken. Pas na meerdere weken konden de werknemers terugkeren naar kantoor.
Het toenemende aantal cyberbeveiligingsdreigingen tegen mediabedrijven baart grote zorgen. De hackers maken gebruik van geavanceerde technieken om toegang te krijgen tot computersystemen, waardoor ze systemen kunnen platleggen en gegevens kunnen stelen. Dit vormt een aanzienlijk risico, niet alleen voor mediabedrijven in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Nederland. Zo lukte het criminelen ook om in september vorig jaar RTL Nederland te treffen met een hack-aanval.
Hackers wisten toegang te krijgen tot het netwerk van de televisiezender en diverse computers, servers en systemen ontoegankelijk te maken. Inmiddels weten we dat hier een aanval met gijzelsoftware aan de basis lag. Eenmaal binnen gooiden de daders bestanden op slot en legden ze een aantal interne systemen plat, waaronder het redactiesysteem van RTL Nieuws en het advertentieplanningssysteem.
De aanvallers slaagden er gelukkig niet in om de back-ups te versleutelen. Hierdoor waren medewerkers in staat om de besmette systemen binnen een aantal dagen te herstellen. Zonder deze back-up zouden ze volledig afhankelijk geweest zijn van de hackers en zouden ze losgeld moeten betalen.
Een podium voor hacker
Er zijn 2 redenen waarom hackers aangetrokken worden tot mediabedrijven. Een eerste reden is vanwege hun omvang en zichtbaarheid. Wanneer hackers een nieuwssite zoals NOS of Volkskrant offline halen dan hebben ze een soort podium waarop ze hun kunsten tentoon kunnen stellen.
Belang van bedrijfscontinuïteit
Een andere reden is een combinatie van winstgevendheid en het belang van de bedrijfscontinuïteit. Grote mediabedrijven in Nederland en België hebben mooie winstcijfers en moeten het hebben van een bepaalde snelheid van handelen. Zij kunnen het zich niet veroorloven om hun processen een paar weken stil te leggen terwijl ze met de hackers onderhandelen. Wanneer zij hun processen moeten stil leggen verliezen ze miljoenen aan inkomsten. Hierdoor zijn ze natuurlijk de ideale kandidaat voor een ransomware-aanval.
Wachten op een hack-aanval ?
Het is duidelijk dat de bedreigingen reëel zijn en dat men vroeg of laat te maken kan krijgen met een hack-aanval. Bedrijven moeten zich hiervan bewust zijn en meer maatregelen nemen om hun digitale infrastructuur te beschermen.
Wil je meer weten over welke maatregelen je kunt nemen? Lees dan zeker ons e-book over ransomware.