hacker zit achter een laptop

78 procent dacht goed voorbereid te zijn op een ransomware-aanval

In de donkere wereld van cybercriminaliteit heeft ransomware zich ontwikkeld tot een angstaanjagende dreiging die individuen, organisaties en zelfs overheden wereldwijd in zijn greep houdt. Hoewel cybercriminelen voortdurend hun tactieken verfijnen en versterken, is het van cruciaal belang dat cybersecurity professionals ze altijd een stap voor blijven. Onlangs heeft Fortinet hun langverwachte Global Ransomware Rapport 2023 uitgebracht, dat schokkende bevindingen aan het licht brengt. Ondanks zelfverzekerde beweringen van organisaties dat ze “zeer” of “zeer goed” voorbereid zijn om deze aanvallen te weerstaan, laat het rapport een zorgwekkende waarheid zien: organisaties blijven ondanks alle preventieve maatregels kwetsbaar voor genadeloze ransomware-aanvallen.

Onderschatting
Het rapport onthult een groeiende kloof tussen voorbereiding en preventie van ransomware. Uit het onderzoek van Fortinet blijkt dat organisaties aanzienlijke verschillen vertonen in hun niveau van voorbereiding en hun vermogen om een ransomware-aanval te stoppen. Ondanks dat 78 procent van de organisaties beweerde zeer goed voorbereid te zijn, werd maar liefst 50 procent het afgelopen jaar slachtoffer van ransomware, waarbij bijna de helft zelfs twee keer of vaker werd getroffen. Het identificeren van de belangrijkste uitdagingen bij het bestrijden van ransomware laat zien dat vier van de vijf obstakels te maken hebben met mensen en processen. Een van de grootste uitdagingen is het gebrek aan duidelijkheid over hoe men zich kan beschermen tegen deze dreiging, als gevolg van een gebrek aan bewustzijn en training bij gebruikers. Daarnaast ontbreekt vaak een heldere strategie om aanvallen aan te pakken. 

Losgeld
Steeds meer organisaties bezwijken voor losgeldbetalingen, ondanks de richtlijnen in de branche. Het onderzoek onthult ook een verontrustende trend: hoewel de meeste organisaties (72 procent) binnen enkele uren, soms zelfs minuten, een incident detecteren, blijft het aantal organisaties dat toegeeft aan losgeld eisen hoog. Bijna driekwart van de respondenten heeft op de een of andere manier losgeld betaald. Opmerkelijk is dat de productiesector niet alleen vaker werd aangevallen, maar ook hogere losgelden ontving en meer bereid was om te betalen. In feiten was bij maar liefst een kwart van de aanvallen sprake van organisaties uit de productiesector. 

Opvallend genoeg gaven bijna alle organisaties (88 procent) aan een cyberverzekering te hebben, maar de werkelijke schadedekking bleek in de praktijk 40 procent lager te zijn dan verwacht. Bovendien ontvingen sommige organisaties helemaal geen vergoeding van hun verzekeraar vanwege uitzonderingen die waren opgenomen in de polisvoorwaarden. 

Budget
Ondanks de zorgen over ransomware en de uitdagende wereldwijde economische omstandigheden, verwachten bijna alle organisaties (91 procent) dat ze het komende jaar meer geld zullen besteden aan beveiliging. Om zich te beschermen tegen ransomware, maken organisaties zich met name zorgen over beveiliging van slimme apparaten, bescherming van cloudgegevens, en het beveiligen van e-mails. Het is bemoedigend om te zien dat steeds meer mensen het belang van beveiligde e-mails erkennen, vooral omdat phishing via e-mails nog steeds een veelvoorkomende manier is waarop aanvallen plaatsvinden. 

In de toekomst zullen de belangrijkste prioriteiten voor respondenten zijn om te investeren in geavanceerde technologieën die worden aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML), om snellere detectie van bedreigingen mogelijk te maken, en centrale bewakingstools om de respons te versnellen. Deze investeringen zullen organisaties helpen om een snel veranderend dreigingslandschap aan te pakken, aangezien cyberaanvallers agressiever worden en nieuwe elementen in hun aanvallen inzetten. 

De toekomst van ransomware 
Samenwerking met cybersecurity-bedrijven en overheden blijft cruciaal in de strijd tegen ransomware, net zoals het belangrijk is om nieuwe technologieën te ondersteunen voor preventie en detectie. De ransomware trend zal in 2023 voor steeds meer dreiging gaan zorgen voor organisaties wereldwijd. Door zich bewust te zijn van deze dreiging en proactieve maatregelen te nemen, kunnen organisaties hun gegevens en bedrijfsactiviteiten beschermen tegen de verwoestende gevolgen van een ransomware-aanval.  

Bij Immutec hebben we ons toegelegd op het waarborgen van de veiligheid en bescherming van cruciale gegevens van bedrijven. Met onze gespecialiseerde expertise en geavanceerde technologieën streven we ernaar om optimale bescherming te bieden voor bedrijven. Ons toegewijde team van professionals begrijpt het belang van het beveiligen van gevoelige informatie en werkt nauw samen met organisaties om concrete beveiligingsoplossingen te implementeren die voldoen aan de specifieke behoeften en vereisten van elk bedrijf. Met Immutec kun je erop vertrouwen dat uw gegevens veilig zijn en dat jouw bedrijf beschermd is tegen potentiële bedreigingen en cyberaanvallen.

Meer weten over hoe we jouw bedrijf kunnen beschermen? Neem dan contact met ons op!

Download ons e-book
‘6 tips tegen ransomware’

In dit e-book ontdekt je o.a. :

N

Wat ransomware is en wie er achter zit

N

Hoe hackers jouw gegevens stelen en wat ze ermee doen

N

De groeiende dreiging van ransomware-as-a service

N

Hoe je jouw bedrijf optimaal kunt beschermen

 

Download ons e-book en zet de eerste stap naar meer gemoedsrust.

Share This