ChatGPT: een krachtig hulpmiddel bij nationale cyberaanvallen

ChatGPT: een krachtig hulpmiddel bij nationale cyberaanvallen

Met de stijgende populariteit van chatbots zoals ChatGPT, wenden meer bedrijven zich tot geautomatiseerde oplossingen voor hun klantenservicebehoeften. ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in het voeren van dialogen met een gebruiker. Echter is ChatGPT een steeds populairder doelwit geworden voor kwaadaardige cyberactiviteiten. Uit een BlackBerry-rapport bleek onlangs dat een overweldigende meerderheid (71 procent) van de mensen gelooft dat vreemde landen technologie gebruikten voor kwaadaardige doeleinden tegen andere landen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de nationale veiligheid en de internationale betrekkingen.  

Hacking met ChatGPT

De hackers schrijven met behulp van ChatGPT phishing e-mails en codering die ze dan gebruiken voor criminele activiteiten zoals ransomware en kwaadaardige spam. Wanneer iemand op deze links klikt, worden de persoonlijke gegevens van een gebruiker of organisatie versleuteld zodat ze geen toegang hebben tot bestanden, databases of applicaties. Er wordt dan losgeld gevraagd om toegang te verlenen. Als je dit losgeld niet betaald, worden al je gegevens definitief verwijderd. 

In het rapport van BlackBerry wordt opgemerkt dat er wereldwijd verschillende perspectieven zijn over hoe de ChatGPT-dreiging zich kan manifesteren. Ongeveer 53 procent van de respondenten denkt dat het vermogen om geloofwaardige en legitiem ogende phishing-e-mails te genereren een groot probleem is, terwijl 49 procent denkt dat het onervaren hackers in staat zal stellen technische expertise te verwerven en deze te gebruiken voor het verspreiden van valse informatie. 

Shishir Singh, Chief Technology Officer of Cybersecurity bij BlackBerry, denkt dat de invloed van ChatGPT in de cyberindustrie in de loop der tijd alleen maar zal toenemen. Hij benadrukt dat het platform veel potentiële voordelen biedt, maar ook bepaalde implicaties met zich meebrengt. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt en hackers slimmer worden, wordt verdediging tegen bedreigingen steeds moeilijker en zijn AI-gestuurde verdedigingsmaatregelen nodig om concurrerend te blijven. 

Het is duidelijk dat IT-beslissers het potentieel van kunstmatige intelligentie (AI) erkennen om de komende twee jaar de cyberbeveiliging te verbeteren. Volgens het onderzoek van BlackBerry is 82 procent van de IT-besluitvormers van plan om vóór 2023 te investeren in AI-gestuurde cyberbeveiligingsoplossingen, terwijl 48 procent zelfs van plan is om vóór het einde van dit jaar te investeren. Hoewel deze oplossingen worden gezien als een positieve stap voorwaarts voor bedrijven, vindt 95 procent van de IT-beslissers het ook belangrijk dat overheden ervoor zorgen dat geavanceerde technologieën effectief worden gereguleerd. 

Wil je meer weten over welke maatregelen je kunt nemen om een cyberaanval te voorkomen? Lees dan ons e-book over ransomware. 

Share This