cybersecuritybewustzijn

Cybersecurity trends voor 2024

Voor het komende jaar wordt voorspeld dat de kosten van cyberaanvallen op de wereldwijde economie naar een schokkende 9,5 biljoen euro zullen stijgen. Deze verontrustende voorspelling benadrukt de onmiddellijke noodzaak om cybersecurity te beschouwen als een prioriteit op individueel, organisatorisch en overheidsniveau. De opkomst van AI zal naar verwachting een ingrijpende impact hebben op zowel aanvallen als verdediging in dit domein, waardoor de dynamiek van cyberbedreigingen aanzienlijk zal veranderen. Recentelijke technologische vooruitgang, met name in de cyberwereld, vraagt om een focus op voorbereiding in het omgaan met deze dreigingen. Een tijdloze waarheid onderstreept het belang van voorbereiding bij het aanpakken van dreigingen. Laten we daarom eens kijken naar de voorspelde trends in cybersecurity waar iedereen alert op moet zijn, terwijl we richting 2024 gaan.

IoT cyberaanvallen
Een groter aantal apparaten dat onderling communiceert en verbinding heeft met het internet betekent meer mogelijke toegangspunten voor hackers. De voortdurende trend van thuiswerken vergroot de risico’s van medewerkers die verbinding maken of data delen via onvoldoende beveiligde apparaten. Vaak zijn deze apparaten ontworpen met het oog op gebruiksgemak en gemak, eerder dan op veilige werking. Thuis-IoT-apparaten van consumenten kunnen kwetsbaar zijn vanwege zwakke beveiligingsprotocollen en wachtwoorden.

AI (Artificial Intelligence)
Terwijl kunstmatige intelligentie zich in versneld tempo ontwikkelt, groeit de bezorgdheid over de toename van complexe en slimme AI-gedreven aanvallen. Deze voortdurend evoluerende bedreigingen omvatten geadvanceerde sociale manipulatie met deepfakes en geautomatiseerde malware die slim gedrag vertoont om detectie te ontlopen. Tegelijkertijd zal deze technologie ook helpen bij het detecteren, voorkomen of verminderen van mogelijke risico’s door gebruik te maken van real-time anomaliedetectie, slimme authenticatie en geautomatiseerde responsmechanismen. In de wereld van cyberaanvallen en -verdediging in 2024 is AI van cruciaal belang. Haar vermogen om strategische voordelen te bieden, benadrukt de essentie ervan voor degenen die haar mogelijkheden doeltreffend kunnen benutten.

Phishing
Met de opkomst van AI zullen social engineering-aanvallen, waarbij gebruikers worden misleid om aanvallers toegang te geven tot systemen, steeds geavanceerder worden. Generatieve AI-tools, zoals ChatGPT, stellen meer aanvallers in staat om slimmere, gepersonaliseerde benaderingen te creëren, terwijl deepfake-aanvallen steeds frequenter worden toegepast. Om hierop te reageren, zal de nadruk vooral liggen op bewustwording en educatie binnen de hele organisatie, waarbij AI en zero trust ook een groeiende rol zullen spelen.

Zero trust
Het basisidee van zero trust – altijd verifiëren – evolueert naarmate systemen complexer worden en beveiliging steeds meer geïntegreerd raakt in de bedrijfsstrategie. Zero trust stelt dat er geen vastomlijnde grens is waarbinnen netwerkactiviteit als veilig kan worden beschouwd. Naarmate de dreigingsomgeving verandert, strekt dit principe zich uit van het bedrijfsnetwerk naar het ecosysteem van externe werknemers, samenwerkende organisaties en IoT-apparaten. In 2024 verschuift zero trust van een puur technisch netwerkbeveiligingsmodel naar iets adaptiefs en allesomvattends, mogelijk gemaakt door voortdurende AI-gestuurde realtime authenticatie en activiteitenmonitoring.

Cybersecurity regelingen
Overheden en organisaties worden zich steeds meer bewust van de gevaren die cyberdreigingen met zich meebrengen voor nationale veiligheid en economische groei. Het mogelijke sociale en politieke effect van grootschalige datalekken speelt ook een grote rol bij het opstellen van nieuwe regelgeving omtrent cyberveiligheidskwesties.

Cyberweerbaarheid
Deze term gaat steeds belangrijker worden in 2024 en daarna. Waar cyberbeveiliging zich richt op het voorkomen van aanvallen, benadrukt de groeiende waarde van weerbaarheid voor veel organisaties de harde realiteit dat zelfs de beste beveiliging geen volledige bescherming kan bieden. Veerkrachtmaatregelen zijn ontworpen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen, zelfs na een succesvolle inbreuk. Het ontwikkelen van de mogelijkheid om op flexibele wijze te herstellen, met minimale gegevensverlies en uitvaltijd, wordt een strategische prioriteit in 2024.

Vaardigheden
In 2024 zullen cybersecurityprofessionals steeds meer worden belast met complexere taken, gezien de voortdurende ontwikkeling van de bedreigingslandschappen. Dit gaat verder dan puur technische aspecten: zij die verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van cyberdreigingen zullen ook worden geconfronteerd met complexere sociale en culturele aspecten van dreigingsbeheersing. Hierdoor zal de nadruk op soft skills zoals interpersoonlijke communicatie, relatieopbouw en probleemoplossing aanzienlijk toenemen.

Met de verwachting van een toename van cyberdreigingen in 2024, wordt het niet alleen essentieel om technische verdedigingsmechanismen te ontwikkelen, maar ook om te investeren in vaardigheden, bewustwording en strategieën die veerkracht bieden bij mogelijke inbreuken. Terwijl we de toekomst tegemoet gaan, is het begrijpen van deze trends en het nemen van proactieve stappen om ons aan te passen aan de veranderende cyberomgeving van cruciaal belang voor iedereen die betrokken is bij het waarborgen van veiligheid, zowel op individueel als organisatieniveau. Weten hoe jouw bedrijf er nu voor staat? Doe dan onze Gratis Domein Check !

Ontdek binnen 1 minuut hoe snel een hacker jouw identiteit kan aannemen.

Doe de gratis Domein Check.

Share This