cybersecuritybewustzijn

De duistere schaduw van Black Friday

Met Black Friday en Cyber Monday voor de deur, staan winkels en online retailers klaar om massaal te profiteren van de koopjesjacht. Echter, te midden van het koopjesfestijn gaat een andere industrie onvermoeibaar te werk: de groeiende dreiging van cybercriminaliteit. Tijdens deze jaarlijkse shoppingfestijnen, waarbij een enorme hoeveelheid transacties online plaatsvindt, ontstaat een ideale omgeving voor cybercriminelen. Met geavanceerde tactieken zoals phishing-aanvallen bedreigen ze zowel de consument als de retailsector. Deze blog onderzoekt de cruciale rol van cybersecurity tijdens deze periode en biedt inzichten en tips om zowel winkeliers als consumenten te helpen zich te wapenen tegen deze groeiende bedreiging.

De gevolgen
In 2019 was maar liefst 43% van de online aanvallen gericht op kleine bedrijven, waarbij de gemiddelde herstelkosten per getroffen onderneming rond de 200.000 euro lagen. Deze kosten omvatten boetes, interne structurele schade, dataverlies en reputatieschade. E-commerce bedrijven die zelfevaluaties uitvoeren volgens de PCI-normen kunnen zelfs een forensisch onderzoek vereisen om de aard van de inbreuk en de blootgestelde gegevens te achterhalen. Deze onderzoeken zijn kostbaar en kunnen leiden tot het opnieuw moeten certificeren van veiligheidsnormen, vaak duurder dan het onderzoek zelf. Verontrustend genoeg blijkt uit onderzoek dat maar liefst 60% van de kleine bedrijven die slachtoffer worden van een succesvolle cyberaanval uiteindelijk failliet gaat.

Vandaag de dag is cybersecurity een grotere zorg voor kleine en middelgrote bedrijven dan ooit tevoren. Met geavanceerdere aanvalstechnieken en een tekort aan passende beveiligingsmaatregelen zijn bedrijven, ongeacht hun omvang, regelmatig het doelwit van cyberaanvallen. Vooral snelgroeiende kleine bedrijven lopen risico: hoewel ze vaak veel waardevolle data bezitten, hebben ze mogelijk hun cybersecurity niet optimaal op orde. Deze bedrijven, met minder dan 1.000 werknemers, vertegenwoordigen 46% van alle cyberinbreuken, maar missen vaak de middelen om de gevolgen van dergelijke aanvallen aan te pakken, zoals verlies van omzet, reputatieschade en bedrijfsonderbrekingen. Met Black Friday in aantocht en cybercriminelen op zoek naar kansen, is het cruciaal dat zowel bedrijven als consumenten zich bewust zijn van deze dreiging en actief hun gegevens beschermen.

Hoe kun je jezelf beschermen?
Cyberdreigingen zijn niet beperkt tot specifieke momenten zoals Black Friday en Cyber Monday. Deze populaire gelegenheden bieden juist kansen voor cybercriminelen. Het begrijpen van moderne cyberdreigingen is essentieel voor organisaties die zich voorbereiden op deze jaarlijkse winkelgekte.

 1. Phishing
  Pas op voor phishing tijdens Black Friday en Cyber Monday! Cybercriminelen gebruiken deze dagen om nepberichten te sturen en waardevolle informatie te stelen. Let op verdachte e-mails, vreemde links en onverwachte bijlagen om je gegevens te beschermen. Wees voorzichtig en vermijd het klikken op links of het beantwoorden van verdachte verzoeken. Bij twijfel over een bericht, verifieer altijd de afzender voordat je reageert. Veilig winkelen begint met waakzaamheid tegenover phishingaanvallen, vooral tijdens deze drukke winkeldagen.
 2. Multi-factor authenticatie
  Een simpele stap om je online accounts te beveiligen, is het inschakelen van multi-factor authenticatie (MFA). MFA houdt in dat je twee vormen van authenticatie gebruikt om in te loggen: een wachtwoord en een eenmalige code die naar je e-mail of mobiele apparaat wordt gestuurd. Door MFA te gebruiken, maak je je online winkelaccounts veiliger. Zelfs als een oplichter erin slaagt je wachtwoord te raden, hebben ze geen toegang tot de code en kunnen ze niet inbreken in het account. Hoewel MFA niet onfeilbaar is, is het buitengewoon effectief, waarbij het in staat is om 99,9% van de accountaanvallen te blokkeren.
 3. Wees voorzichtig voor deals die te mooi lijken om waar te zijn.
  Ben waakzaam voor e-mails, websites of sociale media berichten die producten aanbieden tegen ongewoon lage prijzen, omdat dit vaak een valstrik is van oplichters die consumenten proberen te misleiden en hun creditcard- of accountgegevens willen bemachtigen. Bescherm jezelf door alleen aankopen te doen bij betrouwbare verkopers en kritisch te zijn tegenover e-commerce winkels of individuen die goederen aanbieden tegen prijzen die niet in lijn zijn met wat gangbaar is op de markt.
 4. Gebruik veilige netwerken
  Hoewel openbare Wi-Fi handig is, biedt het ook een kans voor kwaadwillende personen om stiekem andere gebruikers te monitoren. Het gebruik van openbare Wi-Fi brengt risico’s met zich mee, aangezien hackers kunnen proberen je privégegevens te onderscheppen en toegang te krijgen tot je persoonlijke informatie. Daarom is het vanwege deze risico’s belangrijk om online winkelen te vermijden en geen persoonlijke gegevens te delen via openbare Wi-Fi. Indien je echter toch gebruik moet maken van openbare Wi-Fi, zorg dan voor extra beveiliging door een VPN te gebruiken om je gegevens te versleutelen.
 5. Skimmen
  Tijdens Black Friday zijn bedrijfswebsites vaak het doelwit van card-skimming malware, een bedreiging die ontstaat door het misbruik van softwarekwetsbaarheden en het gebrek aan updates. Deze vorm van malware werkt heimelijk en verzamelt creditcardgegevens van de afrekenpagina’s van websites. Het is cruciaal dat e-commerce platforms regelmatig essentiële updates vereisen; het verzuimen hiervan kan resulteren in een beveiligingslek. Dit opent de deur voor actieve card-skimming malware op jouw website, waarbij creditcardnummers worden onderschept en doorgesluisd naar een externe server.

Black Friday kan een geweldige kans zijn om te profiteren van fantastische deals, maar het is ook cruciaal om alert te blijven en goede cybersecuritypraktijken te handhaven. Door bewust te zijn van de risico’s en proactief te zijn met beveiligingsmaatregelen, kun je een veiligere en meer ontspannen winkelervaring hebben tijdens deze feestelijke tijd van het jaar. Wij als Immutec, kunnen jou hierbij helpen door hoogwaardige cybersecurityoplossingen te bieden die je beschermen tegen potentiële bedreigingen gedurende het hele jaar. Meer weten? Neem dan nu contact met ons op!

Ontdek binnen 1 minuut hoe snel een hacker jouw identiteit kan aannemen.

Doe de gratis Domein Check.

Share This