double extortion

De impact van een Lockbit hack

Lockbit is een beruchte ransomware-groep die wereldwijd bekend staat om hun geavanceerde cyberaanvallen en lucratieve losgeldvereisten. Deze groep heeft al talloze organisaties getroffen, zowel in de publieke als de private sector, en heeft aanzienlijke schade veroorzaakt. Om toegang te krijgen tot systemen en bestanden, maakt Lockbit gebruik van geavanceerde technieken zoals phishingmails en het uitbuiten van netwerkzwakheden. Zodra ze toegang hebben verkregen, versleutelen ze de gegevens en eisen ze aanzienlijke losgeldbedragen in ruil voor de vrijgave van de gegijzelde informatie.

Wat Lockbit vooral berucht maakt, is hun bereidheid om gestolen gegevens openbaar te maken als het losgeld niet wordt betaald. Deze dreiging van openbaarmaking creëert extra druk op getroffen organisaties en benadrukt het belang van een effectieve respons op dergelijke aanvallen. In het verleden heeft Lockbit ook succesvolle aanvallen uitgevoerd op organisaties zoals de NS, Vodafone en in april de KNVB.

De kranten koppen melde: “In een verontrustend nieuwsbericht heeft de bekende ransomware-groep Lockbit de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) gehackt en eist nu meer dan een miljoen euro aan losgeld.” De situatie veroorzaakt interne paniek bij de voetbalbond, omdat Lockbit dreigt om gekopieerde paspoorten en contracten van Oranje-spelers openbaar te maken. Dit schokkende incident illustreert de toenemende dreiging van cybercriminaliteit en de kwetsbaarheid van organisaties voor dergelijke aanvallen.

Hack via phishingmail
De voetbalbond heeft uiteindelijk besloten om het losgeld te betalen, hoewel ze geen exact bedrag willen noemen. Ze hebben dit besluit genomen omdat ze vreesden dat de verspreiding van de gestolen persoonsgegevens ernstige gevolgen zou hebben voor de privacy van betrokkenen.

Volgens bronnen binnen de KNVB heeft een medewerker onbewust de ransomware mogelijk gemaakt door in een phishingmail te trappen. De voetbalbond ontkent echter deze bewering en geeft aan de situatie niet te herkennen. Desondanks heeft Lockbit erin geslaagd toegang te krijgen tot de computerschijf van de KNVB, waarop honderdduizenden interne en vertrouwelijke documenten waren opgeslagen. Naast interne documenten blijkt de computerschijf ook kopieën te bevatten van identiteitsbewijzen en contracten van bekende (oud-)voetballers, trainers en directieleden.

Gelukkig is het belangrijkste online systeem waarin de ledenadministratie is opgeslagen niet getroffen door de cyberaanval. Dit systeem bevat persoonlijke gegevens van meer dan een miljoen Nederlandse amateurvoetballers. De KNVB benadrukt dat deze gegevens veilig zijn, waardoor verdere schade aan het bredere voetbalnetwerk wordt voorkomen.

Afpersing
Bedrijven die getroffen worden door ransomware hebben een beperkte tijd om te betalen voordat de hackers hun acties openbaar maken. Verschillende groepen hanteren uiteenlopende termijnen, zoals 3-4 dagen, soms 7 dagen, voor Lockbit. De hack van KNVB werd pas vijf dagen later bekendgemaakt, nadat deze had plaatsgevonden. Na het verstrijken van de termijn worden bedrijven publiekelijk veroordeeld op de “shame en blame”-pagina’s van de hackers.

Als er niet wordt betaald, worden er downloadlinks geplaatst waarmee de data kan worden bekeken en gedownload. Het betalen van het losgeld zorgt ervoor dat bedrijven van deze pagina’s verdwijnen en voorkomt toegang tot en downloaden van de gegevens. Op deze manier slagen de ransomware-criminelen in hun afpersingsdoel.

De hack van de KNVB door de Lockbit ransomware-groep toont aan hoe ernstig de dreiging van cybercriminaliteit is geworden. De gestolen gegevens, waaronder paspoortkopieën en contracten van Oranje-spelers, vormen een ernstig risico voor zowel individuen als de voetbalbond zelf. Het incident benadrukt tevens de noodzaak van adequate cybersecuritymaatregelen en bewustwordingstraining om de impact van dergelijke aanvallen te minimaliseren. Het is tegenwoordig niet meer de vraag ‘of’ maar ‘wanneer’ je gehackt wordt.

Een goede back-up en immutable storage spelen een cruciale rol in het beschermen van gegevens en ongeautoriseerde toegang.

Voorkom vandaag nog dat jouw data losgeld wordt. Klik hier voor een vrijblijvend consult met een van onze Data Protection Specialist.

Download ons e-book
‘6 tips tegen ransomware’

In dit e-book ontdekt je o.a. :

N

Wat ransomware is en wie er achter zit

N

Hoe hackers jouw gegevens stelen en wat ze ermee doen

N

De groeiende dreiging van ransomware-as-a service

N

Hoe je jouw bedrijf optimaal kunt beschermen

 

Download ons e-book en zet de eerste stap naar meer gemoedsrust.

Share This