Russisch roulette

Faillissement ‘Jos Transport’ veroorzaakt door Russisch Roulette

Jos en Léon groeiden beiden op in hetzelfde dorp, hebben allebei drie kinderen, volgden dezelfde opleiding en ze hebben een groot internationaal transportbedrijf. Toch is er een wezenlijk verschil tussen deze twee. Jos transport was in één klap alles kwijt. Failliet! Oorzaak: hij werd slachtoffer van een cyberaanval, waarbij al zijn data versleuteld werd.

“Ik heb de film misschien wel 100x afgespeeld in mijn hoofd”, vertelde Jos geëmotioneerd. Hoe heeft het zover kunnen komen?


Verdachte e-mail

Het begon allemaal zes maanden geleden toen ik op vrijdagavond werd gebeld door Mieke, onze planner. Ze had een e-mail geopend van één van onze expediteurs met een melding dat iets was misgelopen met een zending naar een belangrijke klant. Ze klikte op de link en had toen door dat er iets niet klopte. Ze sloot de e-mail alsook haar computer af en belde mij direct op.

Ik heb onmiddellijk contact gezocht met onze eigen IT afdeling en onze externe IT-partner, echter het bleek loos alarm. Onze IT-partner stelde ons ook gerust. We hebben op afstand de computer gecontroleerd en er is geen virus aangetroffen
Hij verzekerde mij ook dat dankzij de goede firewall en back-up, onze data zeker veilig staat. In de weken en maanden die volgden was inderdaad niets vreemds aan de hand. Tot die bewuste ochtend ongeveer zes maanden later. Iedereen was aan het werk, toen plotseling alle schermen op zwart gingen. We kregen allemaal een melding dat we slachtoffer waren van een hackaanval.

We belden onmiddellijk naar onze IT-partner, maar die wist ons te vertellen dat al onze data EN back-up volledig onbruikbaar waren. We kwamen niet meer aan onze eigen data!  Uiteraard werd ook de politie ingeschakeld maar die kon op dat moment helaas weinig hulp bieden. Het enige dat we nog konden doen was onderhandelen met de hackers, ze hadden zelfs een helpdesk.


Losgeld betalen

Drie ton in Euro’s omgezet naar Bitcoins vroegen ze, om onze eigen data terug te krijgen. Dit voelt zo verkeerd! zegt Jos ongemakkelijk. Ik had nog nooit iets gedaan met Bitcoins maar werd geholpen met het opzetten van een account.

Niet betalen was geen optie, want het hele bedrijf lag stil. Een dag zonder IT kan nog wel, maar twee dagen of langer brengt de hele bedrijfsvoering serieus in gevaar. Alles opnieuw installeren had geen zin, want daarmee kregen we evengoed de data niet terug. Een dergelijk bedrag betalen brengt de bedrijfsvoering evengoed serieus in gevaar. Ik moest onder zware druk kiezen uit twee kwaden.

Volgens de AVG-wetgeving moesten we dit ook melden aan iedereen die bij het data-lek betrokken was geraakt. Hierdoor liep het bedrijf behoorlijk wat imagoschade op. En ondertussen lagen nog steeds al onze bedrijfsprocessen stil. Daar stonden we dus, met de handen in het haar en met een gigantische druk op mijn schouders. Na drie dagen hebben we uiteindelijk betaald, met als gevolg een directe impact op onze liquiditeit.

Helaas zijn wij deze financiële klap niet te boven gekomen en hebben we enkele maanden later het faillissement moeten aanvragen. Léon heeft uiteindelijk een deel van het personeel overgenomen alsook een aantal klanten. Naar aanleiding van mijn verhaal bleef Léon niet bij de pakken zitten en heeft hij onmiddellijk maatregelen genomen om zijn data veilig te stellen.

Achteraf gezien hebben we eigenlijk Russische Roulette gespeeld met onze data waardoor we slachtoffer geworden zijn van Ransomware, zegt Jos aangeslagen.

Voor ons kwam het te laat, maar ik adviseer elke onderneming om zich te verdiepen in Ransomware en de nodige maatregelen te nemen Denk niet dat het jou niet kan overkomen want steeds meer ondernemingen worden slachtoffer van Cybercriminaliteit.

Het is de dag van vandaag niet meer de vraag OF het je overkomt maar WANNEER het je overkomt.

Speciaal voor jou hebben wij een handig e-book over ransomware opgesteld. Klik snel op onderstaande knop om meteen een eerste stap te zetten om te voorkomen dat jouw data losgeld wordt.

*Omwille van privacy redenen zijn de namen in het verhaal gewijzigd. 

Share This