cybersecuritybewustzijn

Immutable Storage: Wat is het en waarom heeft je bedrijf het nodig?

In de snel evoluerende wereld van data-opslag en cybersecurity wordt de term “immutable storage” steeds vaker gehoord. Het gebruik van cloudopslag voor het maken van back-ups is een cruciaal onderdeel geworden van bedrijfscontinuïteit. Hoewel veel bedrijven nog steeds overwegen wat betreft de voor- en nadelen van on-premises versus cloudopslag, kunnen deze opslagopties niet altijd de authenticiteit van gegevens waarborgen. Hier komt immutable storage om de hoek kijken. Maar wat houdt dit concept eigenlijk in en waarom zou je bedrijf er belang bij hebben?

Wat is immutable storage?
Immutable storage, vertaald naar het Nederlands als “onveranderlijke opslag,” is een gegevensopslagmethode waarbij eenmaal opgeslagen gegevens niet kunnen worden gewijzigd, overschreven of verwijderd gedurende een vooraf bepaalde periode. Met andere woorden, eenmaal vastgelegde gegevens blijven onaantastbaar gedurende de ingestelde bewaartermijn.

Dit is een cruciale eigenschap voor bedrijven die gevoelige informatie moeten beschermen, zoals financiële gegevens, medische dossiers, juridische documenten, en andere kritieke gegevens. Immutable storage biedt een extra beveiligingslaag om ervoor te zorgen dat gegevens niet onopzettelijk of kwaadwillig worden gewijzigd, verwijderd of gecorrumpeerd.

Hoe werkt immutable storage?
Immutable storage is de ideale oplossing als je wilt garanderen dat je gegevens nooit kunnen worden gewijzigd of gewist. Een van de voordelen van cloudopslag is de toegankelijkheid van gegevens vanaf meerdere apparaten, maar dit brengt enig risico met zich mee voor je gegevens. Dataherstel is mogelijk niet altijd gegarandeerd als je systemen worden gecompromitteerd.

Traditionele beveiligingsprotocollen, zoals bestandsmachtigingen, hebben beperkingen en kunnen soms worden omzeild, waardoor ze niet volledig betrouwbaar zijn. Immutable storage gaat een stap verder door dataherstel te waarborgen. Bij het maken van een onveranderlijke back-up worden gegevens opgeslagen in een formaat dat slechts eenmaal beschrijfbaar is en meerdere keren leesbaar. Dit betekent dat de gegevens niet kunnen worden gewijzigd, bewerkt of overschreven.

Bestanden in immutable storage zijn strikt alleen-lezen, waardoor ze bestand zijn tegen verlies, onbedoelde verwijdering, corruptie, cyberaanvallen en andere potentiële bedreigingen die de integriteit van je gegevens in gevaar zouden kunnen brengen. Kortom, immutable storage biedt een waterdichte oplossing voor gegevensherstel, waardoor je cruciale bestanden veilig en ongewijzigd blijven, zelfs in het licht van diverse bedreigingen.

Waarom heeft je bedrijf immutable storage nodig?

 1. Bescherming tegen ransomware
  Ransomware-aanvallen zijn een groeiende dreiging voor bedrijven over de hele wereld. Deze schadelijke software versleutelt gegevens en eist losgeld om de toegang tot de gegevens te herstellen. Immutable storage biedt bescherming tegen dergelijke aanvallen omdat de gegevens, eenmaal opgeslagen, niet kunnen worden gewijzigd of verwijderd. Zelfs als ransomware de systemen van je bedrijf binnendringt, blijven de oorspronkelijke gegevens onaangetast en beschikbaar.
 2. Wettelijke vereisten en compliance
  Veel sectoren hebben strikte regelgeving en nalevingsvereisten met betrekking tot gegevensbeveiliging en -bewaring. Immutable storage kan helpen bij het voldoen aan deze voorschriften door ervoor te zorgen dat gegevens gedurende de vereiste bewaartermijn ongewijzigd blijven. Dit minimaliseert het risico op boetes en juridische complicaties.
 3. Bescherming tegen onopzettelijke fouten
  Menselijke fouten kunnen leiden tot gegevensverlies of ongewenste wijzigingen. Met immutable storage kunnen bedrijven dergelijke fouten minimaliseren, aangezien gegevens onveranderlijk worden opgeslagen. Dit is vooral waardevol voor bedrijven die werken met gevoelige informatie of cruciale archieven.
 4. Betrouwbare data-integriteit
  Immutable storage waarborgt de integriteit van gegevens gedurende de volledige bewaartermijn. Dit is essentieel voor bedrijven die afhankelijk zijn van betrouwbare, ongewijzigde gegevens voor besluitvorming, rapportage en audits.

The Vault
Kortom, immutable storage is een krachtig hulpmiddel om de veiligheid en betrouwbaarheid van je bedrijfsgegevens te waarborgen. Of je nu te maken hebt met de constante dreiging van cyberaanvallen, wettelijke vereisten of de behoefte aan betrouwbare data-integriteit, deze opslagmethode kan een waardevolle aanvulling zijn op je algehele beveiligingsstrategie. Het is de investering waard om de toekomst van je bedrijf te beschermen en je gemoedsrust te vergroten.

Bij Immutec hebben wij ‘the Vault’ ontwikkeld. Dit is een geavanceerde immutable storage, vergelijkbaar met een digitale bankkluis. In deze ‘kluis’ kunnen alleen versleutelde datapakketjes worden opgeslagen, die niet kunnen worden gewijzigd of verwijderd. The Vault houdt voortdurend toezicht op je back-up om eventuele wijzigingen of toevoegingen aan je gegevens te detecteren.

Wil je meer informatie? Bekijk dan onze productpagina van the Vault of neem contact op met een van onze dataprotectiespecialisten om te ontdekken hoe we jou en je bedrijf kunnen beveiligen.

Ontdek binnen 1 minuut hoe snel een hacker jouw identiteit kan aannemen.

Doe de gratis Domein Check.

Share This