Persbericht: Cyberincidenten 2023 – gemeenten hardst geraakt

Uit recente cijfers blijkt dat gemeenten in Nederland in 2023 het vaakst betrokken zijn bij cyberincidenten in 2023*. Met maar liefst 37 geregistreerde incidenten is deze sector verreweg de meest getroffen branche. De impact van deze aanvallen reikt verder dan alleen technologische verstoringen; ze hebben directe gevolgen voor de dienstverlening aan burgers.

In Noord-Brabant en Zuid-Holland zijn de meeste incidenten geregistreerd
Opvallend is dat gemeenten in Zuid-Holland en Noord-Brabant er met kop en schouders bovenuit steken, met elk 11 geregistreerde cyberaanvallen. Deze provincies worden geconfronteerd met een alarmerend aantal incidenten, wat aantoont dat cyberdreigingen niet alleen een landelijk, maar ook een regionaal probleem vormen.

Het overzicht van geregistreerde aanvallen per provincie in 2023:

Een trend die zich voortzet  

Dit werpt een scherp licht op de noodzaak voor gemeenten om hun digitale infrastructuur te versterken en proactieve maatregelen te nemen om zich te beschermen tegen cyberdreigingen.

Dat gemeenten vaak betrokken zijn bij cyberincidenten, is namelijk niet nieuw. Zo bleek in 2022 al, dat het aantal cyberaanvallen op Nederlandse en Belgische gemeenten sterk was toegenomen. De informatiebeveiligingsdienst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) registreerde in 2022 een verdubbeling van het aantal meldingen ten opzichte van 2021.

*Let op: het gaat hier om geregistreerde incidenten. 

Bronnen: 

De volledige analyse komt voort uit data beschikbaar gesteld door Datalekt.nl. De analyse is beschikbaar in dit publieke databestand, inclusief grafieken die vrij mogen worden gereproduceerd. Wij verzoeken vriendelijk om een gepaste vermelding van Immutec als bron bij het gebruik of de reproductie van deze gegevens en grafieken.  

Voor onmiddellijke publicatie.

Opmerking voor redacteuren: Gelieve contact op te nemen voor verdere vragen, interviews of aanvullende informatie met betrekking tot dit persbericht. Wij kunnen de grafieken eventueel naar uw huisstijl aanpassen. Bel met +31(0)85 301 97 70 of mail naar [email protected]

Lees ons blog:

‘Gemeentes steeds vaker de dupe van hackaanvallen.’

Share This