Wat is ransomware

Trends in databescherming

Databescherming is een belangrijk onderwerp in onze digitale wereld, waarin we steeds meer persoonlijke informatie delen en verzamelen. Bedrijven en organisaties hebben de laatste jaren in toenemende mate data tot hun beschikking, wat zorgt voor kansen maar ook voor risico’s. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze data veilig en verantwoord wordt gebruikt? En wat zijn de consequenties als dat niet gebeurt? 

De wet- en regelgeving op het gebied van databescherming is de afgelopen jaren sterk veranderd. In 2018 werd de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht in de Europese Unie. Het doel van deze wet is om de privacy van burgers te beschermen en verplicht bedrijven en organisaties om op een transparante en verantwoorde manier om te gaan met persoonsgegevens. Sinds de invoering van de beveiliging persoonsgegevens AVG zijn er verschillende boetes opgelegd aan bedrijven die zich niet aan de regels houden, voorbeelden hiervan zijn: Google (€ 50 miljoen), British Airways (€ 183 miljoen) en H&M (€ 35,2 miljoen). 

In de afgelopen jaren zijn er ook verschillende datalekken aan het licht gekomen, waarbij grote hoeveelheden persoonlijke gegevens op straat zijn komen te liggen. Zo was er in 2020 een datalek bij de GGD, waarbij de persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders waren vrij gekomen. Dit zorgde voor grote maatschappelijke onrust en het had aanzienlijke gevolgen voor de betrokkenen. In 2021 werd bekend dat er een inbreuk in verband met persoonsgegevens was bij de Nederlandse overheid, waarbij de gegevens van ruim 6,9 miljoen mensen waren gelekt. Dit liet zien dat ook overheden niet immuun zijn voor dit soort incidenten. 

Een andere ontwikkeling op het gebied van databescherming is de opkomst van artificial intelligence (AI) en machine learning. Deze technologieën maken het mogelijk om grote hoeveelheden data te analyseren en te gebruiken voor bijvoorbeeld het verbeteren van producten en diensten of het schrijven van creatieve teksten. Daartegenover, brengen ze ook nieuwe risico’s met zich mee, zoals het gebruik van biased data en de mogelijkheid van data-inbreuken door hackers. 

Om deze uitdagingen te trotseren, is het belangrijk dat bedrijven en organisaties hun responsabiliteit nemen op het gebied van databescherming. Dit betekent onder andere dat ze duidelijk moeten zijn over hoe ze persoonsgegevens verzamelen en gebruiken, en dat ze de nodige maatregelen moeten nemen om deze gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en misbruik. Dit kan bijvoorbeeld door middel van encryptie, immutable storage, en het regelmatig updaten van software. 

Immutec heeft als data beschermingsbedrijf meerdere oplossingen voor jouw problemen en wij zorgen ervoor dat je ondanks een hack nog altijd bij jouw data terecht kunt.  

Wil je hierover meer weten. Neem dan nu contact op met onderstaand formulier!

Contact

Voorkom vandaag nog dat jouw data losgeld wordt.

Vul het formulier in, stuur ons een mail of bel ons voor meer informatie of een afspraak met één van onze specialisten.

IMMUTEC B.V.
Poststraat 1
6135 KR Sittard, NL
T +31(0)85 301 97 70
[email protected]

KvK: 67194079
BTW: NL856869715B01
IBAN: NL52ABNA0517136694

Share This