Top 10 Cybersecurity Vragen 2024

Veel organisaties worstelen met het bepalen van de juiste cybersecurity-oplossingen voor hun behoeften. Stel jij de juiste vragen binnen jouw organisatie? We hebben de top 10 vragen samengesteld om te helpen beoordelen of je klaar bent om de digitale dreigingen van 2025 het hoofd te bieden.

1. Kun jij (of jouw IT-manager) jouw back-ups inzien, beheren en herstellen indien nodig?
Het kunnen beheren van back-ups klinkt goed, maar brengt een groot nadeel en hoog risico met zich mee: Als jij jouw data kunt inzien, beheren en herstellen, dan kan een hacker dat ook. Overweeg een Air-gapped en ‘sociaal-gapped’ (via jouw profiel)  oplossing, waarbij niemand binnen jouw organisatie toegang heeft tot de kernbestanden van de back-up.

2. Zijn binnen jouw organisatie altijd inzichten/rapportages over de status van jouw cybersecurity en dataprotectie beschikbaar?
Real-time inzichten zorgen ervoor dat je beveiligingsbedreigingen snel kunt opsporen en erop kunt reageren, waardoor de schade en downtime tot een minimum worden beperkt.

3. Is er een plan dat de belangrijkste bedrijfsprocessen in kaart brengt en hoe deze snel kunnen worden hersteld?
Een duidelijk herstelplan, ook wel BCP (Business Contingency Plan) zorgt ervoor dat in het geval van een calamiteit, cruciale data en operaties snel kunnen worden hersteld, wat de verstoring en financiële verliezen vermindert.

4. Worden jij en je collega’s minimaal vier keer per jaar getraind in de gevaren van cybercriminaliteit?
Regelmatige training houdt medewerkers op de hoogte van de nieuwste dreigingen en verkleint het risico op menselijke fouten, wat vaak de zwakste schakel in cybersecurity is.

5. Zijn er in jouw IT-team Masters of Science in Cybersecurity of medewerkers met CEH, CISSP zodat je de juiste kennis in huis hebt om een basisbeveiliging en controle te kunnen uitvoeren?
Specialistische kennis is cruciaal om complexe dreigingen en kwetsbaarheden aan te pakken die generieke oplossingen niet dekken, wat zorgt voor een robuuste bescherming.

6. Is de IT-afdeling binnen jouw organisatie 24/7 beschikbaar en inzetbaar bij een calamiteit?
Cyberdreigingen en calamiteiten kunnen op elk moment toeslaan; 24/7 beschikbaarheid zorgt voor een directe respons, wat de downtime en het dataverlies beperkt.

7. Ben je bekend met de 3-2-1-1-0 back-up strategie standaard?
Deze back-up strategie is essentieel voor het waarborgen van gegevensredundantie en -beveiliging, en minimaliseert het risico op dataverlies door hardwarestoringen, aanvallen of calamiteiten.

8. Is jouw back-up omgeving voorzien van een immutable storage (ransomware-proof datakluis)?
Immutable storage voorkomt dat back-ups gewijzigd of verwijderd worden, waardoor jouw data veilig is tegen ransomware-aanvallen en kan worden hersteld in zijn originele vorm.

9. Is jouw IT-afdeling in staat om onmiddellijk verdachte activiteiten binnen het netwerk of op apparaten te identificeren en daarop te reageren?
Directe detectie en reactie op verdachte activiteiten helpt bedreigingen in te dammen voordat ze escaleren, wat cruciale data en systemen beschermt.

10. Ben je bij een grote calamiteit in staat om binnen 24 uur de belangrijkste bedrijfsprocessen voort te zetten?
Het kunnen hervatten van kritieke bedrijfsactiviteiten binnen 24 uur minimaliseert de impact op het bedrijf, financiële verliezen en reputatieschade, en waarborgt de continuïteit tijdens een crisis.

Ben jij ervan overtuigd dat jouw organisatie volledig is voorbereid op de digitale dreigingen van morgen? Wacht niet op een ramp om erachter te komen.

Laten we deze cruciale vragen samen doornemen en ervoor zorgen dat jouw cybersecurity en dataprotectie klaar zijn voor de toekomst. Praat vandaag nog met een van onze specialisten en bescherm jouw bedrijf.

Schakel ons in voordat je ons nodig hebt. Onze specialisten helpen je graag. 

Ontdek meer over de toekomst van dataprotectie & cybersecurity

HET LAATSTE NIEUWS EN BLOGS OVER DATAPROTECTIE & CYBERSECURITY

De prijs van digitale onveiligheid in onderwijs

De prijs van digitale onveiligheid in onderwijs

Het onderwijs wordt steeds digitaler, wat zowel kansen als gevaren met zich meebrengt. Scholen zijn steeds meer afhankelijk van technologie, waardoor de kans op cyberincidenten zoals datalekken of cyberaanvallen toeneemt. Dergelijke incidenten hebben aanzienlijke...

Lees meer
Het verschil tussen NIS2 en het Normenkader

Het verschil tussen NIS2 en het Normenkader

In de snel evoluerende digitale wereld van vandaag de dag staat het bedrijfsleven en het onderwijs voor tal van uitdagingen op het gebied van gegevensbeveiliging en privacy. Twee belangrijke instrumenten die we in Nederland hanteren om deze uitdagingen het hoofd te...

Lees meer
De onmisbare rol van cybersecurity in het onderwijs

De onmisbare rol van cybersecurity in het onderwijs

Het begon allemaal als een gewone schooldag. De gangen gonsden van opgewonden gesprekken tussen leerlingen die hun volgende les of schoolevenement bespraken. Maar toen de klok tikte en het lesrooster verder ging, werd deze typische dag plotseling overschaduwd door een...

Lees meer
Waarborg de toekomst van leren

Waarborg de toekomst van leren

Scholen, ooit beschouwd als veilige plekken voor leren, hebben te maken gekregen met een nieuwe bedreiging: cyberaanvallen. Deze aanvallen verstoren niet alleen het dagelijkse functioneren van onderwijsinstellingen, maar leggen ook een zorgwekkende kwetsbaarheid...

Lees meer
Stijgende dreiging cyberaanvallen logistieke bedrijven

Stijgende dreiging cyberaanvallen logistieke bedrijven

Logistieke bedrijven vormen het epicentrum van de mondiale economie, waarbij ze goederen en producten efficiënt van de ene naar de andere locatie verplaatsen. Met de voortdurende evolutie naar digitalisering en de inzet van geavanceerde technologieën zijn echter...

Lees meer

Deze organisaties worden al door ons beveiligd

“Eenvoud, gebruiksgemak en maximale beveiliging. Geen risico op gegevensverlies bij een hack-aanval. Deze extra zekerheid is een pluspunt dat niemand anders ons kon bieden.”

Frans Kluijtmans

ICT manager, FENZI

Skoberne logo
Resonans logo
Skoberne logo
Skoberne logo